söndag 16 mars 2014

Ponte City & Hillbrow

I söndags fick jag äntligen besöka Ponte tower, något jag har planerat att göra ändå sedan vi flyttade hit i juni förra året. Det har lixom bara inte blivit av. Förrän nu då turligt nog.

Ponte tower är ett högt, runt och ihåligt hus som ligger mitt i stadsdelen Hillbrow, downtown Johannesburg.



Det är en byggnad med en mycket speciell historia.

1976 byggde man det runda huset som ett skrytbygge. Tanken var att locka till sig rika hyresgäster som i princip aldrig skulle behöva lämna huset. Allt fanns där, bageri, cafe, kemtvätt, affärer osv.

Och det gick väl bra till en början.

Problemet var ju bara det här med apartheid. Regeringen hade ju som bekant bestämt att vita och svarta inte fick bo i samma område. Det tyckte dock människorna i Hillbrow var en dum ide, och gjorde så ändå. 

Det gjorde regeringen så förgrymmad att man 1981 bestämde att stänga av all kommunal service till området. Man slutade laga gatubelusning, hämta sopor, städa gator och så vidare. Polisen gjorde sig inga ärenden dit heller.

Ja så ni förstår ju vad som hände. Området förföll mer och mer för varje år och de som hade råd flyttade.

Kriminella intog Ponte tower och på kort tid blev det en av Johannesburgs allra farligaste platser.

Det sägs att man kunde köpa vapen, sex, droger utan problem i huset och att soporna som kastades in i hålet i mitten steg ända upp till den 5:e våningen.

Ett sopberg som även fungerade som kyrkogård.

Situationen var ohållbar och många många gånger sedan dess har man försökt komma till rätta med problemen i huset. Otaliga misslyckade försök har gjorts under de senaste 20 åren och först nu är det faktiskt för första gången alla lägenheterna i huset är uthyrda.

Huset har numera också ett ordentligt säkerhetssystem där de som bor där måste använda fingeravtryck för att komma in.


Och så i söndags hade jag lyckan att få besöka huset och en av lägenheterna på våning 52. Lägenheten hade en million dollar view men en hyra på endast 4600 Rand (ca 3000 kr) i månaden. 


Efter besöket i huset så strosade vi i stadsdelen Hillbrow. Ett område som enligt omvärldens missuppfattningar är en no go-zone. Vi hade dock en mycket trevlig eftermiddag där och jag återvänder gärna.  

Hillbrows motsvarighet till Blocket.
Frida på besök från Sverige gör marknad
Torkade maskar någon?
Fortfarande mycket avundsjuk på alla fina frisyrer i det här landet. Här hos en trottoarfrisör.
Telefonkiosk ala Hillbrow

Titta gärna på en liten film om Ponte Tower och dess historia här:



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar