fredag 7 februari 2014

Safari: Madikwe Game Reserve

Nyss hemkommen från Madikwe Game Reserve där vi spenderade tre dagar på lodgen Buffalo Ridge med omnejd.

Parken ligger ca 4,5 timmars körning från Joburg och precis på gränsen till Botswana. Det är en av landets största parker med sina 80 000 hektar.

Vi kom fram alldeles för sent i tisdags eftermiddag och kastade oss in i en safaribil.


Vi hann knappt fatta vad det var vi var ute på förrän vi körde in i dessa fyra proppmätta godbitar. Geparder strax efter kvällsmaten. 


De var så mätta att de flämtade ljudligt och man såg deras uppsvällda magar. Alla utom en fick sova åt gången, nån måste ju hålla vakten. 


När vi väl står där, bara ett par meter från geparderna, så kommer tre giraffer gående. Dom var mycket törstiga så trots anspänningen det innebär att dricka för en giraff så gjorde dom sig besväret. Men att dricka så där lågt är direkt livsfarligt för en giraff och står den längre än ett par minuter i positionen nedan så dör den. 




Vi hade en helt fantastik guide i Lazarus som själv var född och uppvuxen i en närliggande by. Han hade under många år jobbat i olika barer i lodger inne i Madikwe, och efter att ha insett att han älskade att prata bush med gästerna så bestämde han sig för att själv utbilda sig till guide. Ett mycket bra val!


Så här mycket djur som vi såg den här gången har jag aldrig sett på en safari förut. Vi såg alla Big 5 förutom den skygga leoparden. Och vi kom så otroligt nära. Det var verkligen helt fantastiskt.

Elefant som snart ska överraska två lejon.
Zebror fanns det gott om i Madikwe.
Buffeln, en av Big 5 och det djuret som dödar flest människor varje år - trots att dom är vegetarianer.
Vildhund - Sydafrikas näst mest utrotningshotade djur.
Och noshörningen som är det mest utrotningshotade djuret (detta är visserligen en vit, den svarta har det ännu värre).
Vi var ju redan supernöjda efter att ha sett de fyra mätta geparderna men att sedan toppa upp det med att få se en gepard i jakt var såklart ÄNNU bättre. Vi följde efter honom i ca en halvtimme när han lurade på impalas men sen försvann han in i tjockare vegetation där vi inte kunde köra med bilen, samt att vi fick ställa oss i lejontäta områen och byta däck pga punka. 



Madikwe har förhållandevis många lejon och vi stötte på flera ev dem. Sötast var de här två lejonhannarna som gosade efter dagens middag.


Då kan man lätt tro att det var mer action på den här lite äldre lejonhannen, men det var det inte. Det man ser på bilden är en gäsp. 


När man åker på safari så här så är man ute på en game drive tidigt på morgonen och en på eftermiddagen. Där emellan kan man chilla pool och spotta fler djur. Vi såg från poolen en gigantisk buffel som kom för att dricka i ett vattenhål ett par meter bort.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar