tisdag 11 februari 2014

Liliesleaf

Dagarna just nu är fyllda av diverse olika turistevent eftersom jag har Sverigebesök. Men vad gör det när det finns så otroligt mycket att se och göra när i detta land!

Igår var vi på museet Liliesleaf. Det är en lantgård i norra delarna av Johannesburg där Nelson Mandela gömde sig och verkade politiskt åren innan han blev fängslad. En stor del av ANCs partiledning greps också här under en polisräd 11 juli 1963 och flera av dem spenderade många år tillsammans med Nelson på Robben Island.

Gården var av det finare slaget och en vit familj bodde i huset nedan som en täckmantel. Och bakom huset inne på gården hölls det politiska möten på hög, men förbjuden, nivå.

Familjens trädgårdsarbetare var en svart man vid namn David Montsamayi. Fast egentligen hette han Nelson Mandela och var bannad av apartheidstaten.


Detta var Nelsons rum där han gömde sig. Nu belamrat av hälsningar och teckningar från sydafrikanska barn. 



Under ett par år i början på 60-talet kunde ANCs partitopp jobba här på gården relativt ostört. Men -63 började man ana att gården inte var tillräckligt säker längre. 

Man bestämde sig för att byta gömställe men planerade in ett sista möte den 11 juli 1963. Det skulle man inte gjort. Den dagen slog polisen till mot gården och grep stora delar av ANCs partitopp samt även mannen som bodde i huset, Arthur Goldreich. 

Det var i stugan nedan på bilden som mötet hölls då polisen slog till.


Vid tidpunkten för räden satt Mandela redan fängslad sedan ett par månader. Han avtjänade ett straff för några ringa brott. Dock hittade polisen en hel del komprometterande information som gick att knyta till Mandela och det var den som ledde till att han senare vid Rivoniarättegången dömdes till livstids fängelse.

Museet var väldigt interaktivt och man kunde bland annat se flera videoinspelningar med personer knutna till Liliesleaf. Som till exempel mannen nedan, han var fångvaktare på polisstationen i Johannesburg och han hjälpte fyra av de gripna personerna att fly strax efter räden. 



På bilden ovan kan man se ett mönster med olika misstänka tjallare. Man anade nämligen att det var någon som läckt till polisen om ANCs gömställe på Liliesleaf.

Det och mycket mer kan man se på detta jättefina museum - bara 10 minuter från där vi bor!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar