måndag 15 juli 2013

Jozis taxisystem

Som jag skrivit om tidigare så har Johannesburg en bit kvar när det gäller kollektivtrafik. Visserligen har det hänt massor bara de senaste åren, med både buss- och tågsystem som ständigt förbättras.

Men vad som finns är Taxis. Det är vita minibussar som du ser ÖVERALLT. De kör som dårar och tutar HELA tiden. Det finns inga utsatta hållplatser och - vad jag vet - inga tidtabeller heller.



Det funkar som så att man ställer sig vid vägkanten och sen gör man ett speciellt tecken med handen som signalerar vart man vill åka. Ett teckenspråk som har utvecklats av resenärerna genom åren.

Bild lånad här. Titta gärna in dit för fler tecken. 

Och även om det tar väldigt lång att ta sig från punkt A till B, så verkar det ju ändå funka någorlunda bra då systemet transporterar miljontals människor var dag. Det är dessutom väldigt billigt att åka, mellan 4 och 9 Rand per tur.

Som med allt annat finns det en del oskrivna regler när det gäller Johannesburgs taxisystem. Den som sitter längst fram i bussen är den som sköter allas betalningar och växel.  Och den som sitter närmast dörren är den som hoppar av för att öppna och stänga vid alla stopp.

Universitetets konstmuseum Wits Art har gjort en utställning om dessa tecken, och vi var där i förra veckan.



Den gröna handen ovan är det enda tecknet som jag behärskar. Det betyder att man ska åka lokalt i stan.



Och som du kan se så har dessa tecken även blivit till frimärken. 


Och även om jag tyvärr inte riktigt förstod hur det funkade så är teckensystemet utvecklat även för att kunna transportera blinda och döva.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar