söndag 14 juli 2013

Cykeltur i Alexandra

Nu har jag gjort denna resas all time high (än så länge varje fall). Jag har cyklat i Alexandra - och oj så bra det var!

Alex, som det kallas i folkmun här, är ett township som hyser en miljon människor och som ligger mitt i stan. Det ligger vid sidan om Sandton som är den rikaste delen av Johannesburg. Skrattretande nog.

Hur som helst. I Alexandra bor Jeffrey, en 21-årig kille som är född och uppvuxen i området och som sedan två år tillbaka driver sin cykeltur-firma, Alexandra Tours.



Vi började dagen med att Jeffrey kom och hämtade upp oss vid Marlboro Gautrain Station som ligger precis bredvid Alex. Sen körde vi genom hela townshipet för att komma till hans firma där vi skulle prova ut rätt cykel för rätt person.

När väl det var gjort gav Jeffrey oss en liten historielektion och lärde oss några ord som kunde vara bra att ha. "Nu är ni inga turister" sa han och menade på att vi under dagen skulle interagera så mycket som möjligt med lokalbefolkningen. Sanibonani (hej) och sharp sharp (typ tumme upp) var några av orden han rådde oss att ha koll på.



Så vi hoppade på våra cyklar och satte av. Precis som Joburg i stort är även Alex kuperat. Bra för benmuskler och vyer, men så klart värre för mjölksyran. På bilden nedan kan man se Jeffrey i en uppförsbacke med Alex i bakgrunden.



Turligt nog var ett av stoppen ölprovning där vi fick se hur man gör denna dryck och sen provsmaka den. Det var....intressant.




Turen tog fyra timmar och vi hann se en hel del. Bland annat en skola, Mandelas första egna bostad, de fattigaste delarna där vägarna va så dåliga att vi inte ens kunde cykla på dem m.m. 





Och så hade vi såklart ett lunchstopp där vi åt Sydafrikas vanligaste snabbmat - Kotan (som jag skrev om i ett tidigare inlägg).



Bäst av allt på hela turen var dock alla överpeppade barn. Fy faaaasen va fina dom är. Fram tills imorgon är det vinterlov för barn här i Sydafrika, så vi mötte många på vår runda. Det var huggsexa om att få bli fotograferad och att få göra "tummis" (sharp sharp).




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar