fredag 12 juli 2013

Soweto!

En liten bit sydväst om Johannesburg ligger Soweto.

Namnet är en förkortning av South Western Townships och det var dit svarta var förvisade under apartheid. De jobbade inne i stan eller i gruvorna, och sen var de tvungna att åka till Soweto för sova på kvällen. Under inte så sköna förhållanden.

Idag är det ett bostadsområde som hyser miljontals människor (har hört allt mellan 3 och 7 miljoner) och du hittar allt från skjul till lyxvillor där.

Vi bor i ett "fint" bostadsområde i norra Joburg. Här är det alltid tyst och lugnt. Lummigt men välordnat. Och vitt.

I Soweto är det lite annat. Massor av folk ute på gatorna, musik ständigt närvarande och massa go matlukt överallt.

Och så bor Pule och Twish där.


De är två killar som min kompis Simme lärde känna i början av 2000-talet. Han bodde hemma hos dem i Soweto under ett år vilket senare resulterade i filmen Sweet Memories Garden Centre.

Så ett besök hos dem nu när vi flyttat hit var ju självklart. I onsdags skulle vi se Sarafina in black and white, en musikal på Soweto Theatre. Pule och Twish bor bara ett par minuter där ifrån så vi åkte förbi dem för lite snabbmat tillsammans först.



Detta är nog vad man kan kalla Sowetos svar på Möllans falafel. Det är en Kota (eller Bunny Chow som det också kallas). Mjukt, vitt bröd fyllt med - i den här versionen - pommes, ägg, korv o sås. Det är godare än vad det ser ut.

Hur som helst, detta var ett första besök hos bröderna i Soweto men jag har en känsla av att det kommer bli ett antal till.



Och som lite kuriosa så har du säkert sett dem redan. De är nämligen med i Jasons himmelen-video. Det är Pule i röd tisha o mössa och Twish som dansar omåttligt skönt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar