tisdag 26 november 2013

Veronicas skola

Häromdagen besökte jag en skola som mamman till en av mina elever driver här i Windhoek.

Mamman heter Veronica och är i sextiofem-års-åldern. Hon bor med sin stora familj i ett litet hus i Katatura, Windhoeks före detta township.

Trots att hon bor i ett område som är enormt fattigt, och där möjligheterna för entreprenörer är små, startade hon för ett par år sen en förskola. Den kom sedan att bli förskola + Grade 1.

Med många års hårt arbete och ett efterlängtat banklån så har hon nu byggt ut skolan för att eleverna ska kunna gå kvar till Grade 6. Hon har också piffat till och målat om byggnaden helt rosa.


På framsidan av skolan har hon anlagt ett stort trädgårdsland där hon ska odla spenat och andra grödor som hon kan använda till barnens lunch. 

På fredag har hon nyöppning för skolan och en viktig politiker ska komma och inviga, något som alla är mycket uppspelta över. 

Bilden nedan är tagen i ett av klassrummen och i mitten ser du Isha som är 5 år och går i Grade 1. Förhoppningsvis kommer han nu att kunna stanna på denna skolan till och med Grade 6. 


Det är det enda klassrummet på skolan som i nuläget har stolar. Pengarna från banklånet är nämligen slut och Veronica kämpar för att samla ihop 10 000 Namibianska dollar (ca 7000 kr) för att kunna köpa bänkar och stolar till de andra klassrummen. Fram tills dess får resterande elever sitta på golvet.

Så här ett par dagar innan nyöppningen var det full rulle på skolan. Det sista skulle målas och ställas i ordning innan politikern kommer. 


Och trots att det var helg när jag besökte skolan var där var det fullt med folk på plats. Alla ville hjälpa till och vara en del av framgångssagan. 


Veronica är en fantastiskt inspirerande kvinna som mot alla odds har lyckats bygga upp något stort och viktigt. 

Att hon dessutom varje morgon innan jobbet åker tre vändor med sin superskruttiga bil för att hämta 15 HIV-positiva barn till skolan gör henne ännu mer till en idol. 


1 kommentar:

  1. Alltså. WOW! Och den är rosa också! Vilken kvinna! Heja heja heja!

    SvaraRadera